ISO niet terugzetten

Voor degene die (nog) niet weten wat ISO doet nog even in het kort een uitleg:Het verhogen van de ISO waarde is een veelgebruikt middel om in een kerk of andere donkere plek nog net wat extra licht op de sensor vast te kunnen leggen zodat de sluitertijd net hoog genoeg kan worden zodat de foto scherp wordt. Beter iets meer ruis in de foto dan een onscherpe foto. Vervolgens stap je naar buiten en ga je door met fotograferen en blijkt achteraf dat je de ISO niet terug hebt gezet. Oeps.

Hoge ISO waarde leidt tot ruis
Hoge ISO waarde leidt tot ruis

Ik probeer constant de ISO waarde aan te passen, zelfs als ik in dezelfde ruimte ben probeer ik constant of ik de ISO weer naar beneden kan stellen voor een zo goed mogelijke kwaliteit. Let ook goed op de sluitertijd die de camera voorstelt, als deze buiten opeens 1/1000s of 1/2000s is waar deze daarvoor 1/125s was, dan zit er dus iets mis. Voordat ik op een nieuwe plek ga fotograferen zet ik mijn camera altijd terug naar een vaste standaard instelling om dit soort fouten te voorkomen. ISO altijd terug naar 100 (200 als je een Nikon hebt) en het diafragma naar f/8 of als jij dit prefereert naar f/4 of nog lager.

Vaak kun je in nabewerking nog wel ruisreductie toepassen om het negatieve effect van een hoge ISO waarde tegen te gaan. Als je de foto’s niet gebruikt voor publicatie en ze zijn wel scherp, gooi ze dan absoluut niet weg. De algoritmes in fotobewerkingssoftware die ruis tegen gaan verbeteren continu. Daarnaast wordt de camera technologie ook steeds beter, de nieuwste camera’s leveren ongekende prestaties met hoge ISO waarden en dus is er ook bijna geen ruis meer  te zien.  En je kunt er altijd nog een zwart-wit foto maken zoals de foto hierboven.