Let op de achtergrond van je foto!

 

We kennen het allemaal, schitterend licht en een prachtig onderwerp, het enthousiasme van het moment neemt het over. Pas achteraf, bij het inladen van de foto’s op de computer, komen we er achter dat er eigenlijk een boom, lantaarnpaal of windmolen lijkt te groeien uit iemands hoofd, die prullenbak wel erg prominent in beeld staat en dat die persoon die net in de achtergrond het beeld in komt lopen wel erg de aandacht trekt.

Fotografie is vaak de kunst van het weglaten, hoe minder afleidende elementen in het beeld hoe beter de foto vaak wordt gevonden. Het is dus belangrijk om goed aandacht te besteden aan de elementen die gewenst of ongewenst in het beeld komen en te zorgen dat er zo min mogelijk afleidende elementen in beeld komen zodat de compositie zo krachtig mogelijk kan worden.

Een perfecte achtergrond ontstaat niet zomaar, je moet er soms actief naar op zoek gaan en goed opletten.

Controleer het kader

Een voor de hand liggende tip, maar ‘in the heat of the moment’ wordt dit toch het meest over het hoofd gezien. Het oog van de fotograaf focust volledig op wat het onderwerp van de foto is en daarmee wordt de rest van het kader soms vergeten. Controleer alle hoeken van je beeld. Laat je oog van de linker bovenhoek naar de rechter onderhoek dwalen via alle hoeken van het kader en controleer of er geen hinderlijke zaken in beeld staan die niets aan het verhaal van de foto toevoegen.

De bovenste rand is donkerder en leidt af
De bovenste rand is donkerder en leidt af

Denk daarbij aan elementen die veel lichter zijn dan het onderwerp zodat het oog er naartoe wordt getrokken (of juist donkerder in een veel lichtere omgeving), dingen met een opvallende en/of afwijkende kleur, boomtakken die uit oren of het hoofd lijken te komen, een verliefd paartje dat alle aandacht opeist achter een foto van je dochtertje, een rommelige vloer of zelfs leesbare boekentitels die allemaal de aandacht kunnen afleiden of hinderlijk in beeld verschijnen. Bedenk ook dat je vaak in de zoeker niet het complete beeld kunt zien, er valt vaak nog een stukje buiten. In veel gevallen dekt de zoeker maar +/- 90-95% van het beeld.

Controleer dus ook de omgeving van je onderwerp op storende elementen. Klassiek is ook bijvoorbeeld de lantaarnpaal die als je gebruik maakt van een groothoeklens en een gebouw probeert te fotograferen schuin het beeld in komt of het uitgebreide traliewerk in een foto genomen in een dierentuin. Als je het als hinderlijk opmerkt in de zoeker voordat je de foto afdrukt, grote kans dat de kijker dit element ook als hinderlijk zal zien.

Ook licht heeft een effect op de achtergrond. Midden op de dag in de zomer is het verschil tussen de lichte en donkere delen vaak groot. Vaak is dit ook zichtbaar in de achtergrond waardoor deze de aandacht van de foto dreigt over te nemen. Vallen er schaduwen op de achtergrond en gedeeltelijk op je onderwerp, dan loop je de kans dat je onderwerp in de achtergrond dreigt te verdwijnen. Bijvoorbeeld bij zwart haar dat overloopt in de schaduw.

Leer omgaan met het feit dat een foto het beeld verandert van een 3D naar een plat beeld. Bij een telelens lijken elementen veel dichter op elkaar te zitten dan ze in werkelijkheid zijn. Een veelgebruikt middel door fotografen om elementen uit de achtergrond te halen is door er licht op te laten vallen, bijvoorbeeld een ‘hair light’ bij modellen. De lichte rand om het model heen is dan net genoeg om het haar uit de achtergrond te halen.