Jouw sluitertijd wordt bepaald door de hoeveelheid licht, de opening van het diafragma en het gewenste effect. Maar hoe bepaal je je sluitertijd om een goed belicht beeld te krijgen?

Maak een foto en bekijk het resultaat

De eerste manier om de juiste belichting te kiezen is door eerst een foto te maken en het resultaat te bekijken. Als de foto te donker is, dan weet je dat de sluitertijd langer moet. Als de foto te licht is, dan weet je dat je de sluitertijd korter moet maken.

sluitertijd, royjanssenfotografie

De lichtmeter is je uitgangspunt

De lichtmeter is een balkje met links ‘min’ (-), in het midden ‘0’ en rechts ‘plus’ (+). Als de indicator in het midden zit, dan zal je een goed belichte foto krijgen. Zit de indicator aan de linkerkant aan de min-kant, dan is de foto onderbelicht. Als de indicator aan de plus-kant zit, dan is de foto overbelicht.

Als je wilt weten welke sluitertijd je moet kiezen om een goed belicht beeld te krijgen, draai dan net zolang aan je sluitertijd totdat je beweging ziet in het balkje van de lichtmeter . Je ziet de indicator dan richting het midden komen. Zie je dit niet gebeuren? Druk dan lichtjes op de ontspanknop. Sommige camera’s meten pas het licht als je de ontspanknop indrukt om scherp te stellen. Kies vervolgens de sluitertijd waarbij de indicator in het midden van het balkje zit.

Onthoud: de lichtmeter is slechts het uitgangspunt. Bij fotografie kan het resultaat voor jou mooier zijn als de foto iets onderbelicht of iets overbelicht is. Dat is een kwestie van persoonlijke smaak.

Kijk via Live View

Het is ook mogelijk om via jouw Live View te bekijken welke sluitertijd een goed belicht beeld geeft. Wanneer je aan je sluitertijd draait en via Live View kijkt, dan zie je het scherm donkerder worden als je de sluitertijd korter maakt of lichter worden als je de sluitertijd langer maakt. Let op: deze manier werkt niet met elke camera. De beste optie is nog steeds door gebruik te maken van je lichtmeter.