ArchitectuurFotografie

Een goede architectuurfoto heeft een sterke compositie, een doordacht perspectief en een weloverwogen belichting. Zo’n foto maak je vrijwel nooit op de bonnefooi.

Gebouwen intrigeren de mens vanwege hun gebruiks- of maatschappelijke functie, hun historie of hun schoonheid. Ze overleven generaties en hebben vaak een belangrijke plek in een stad of wijk. Dat inspireert de architectuurfotograaf. Architectuurfotografie wil de mens boeien, verbazen en inspireren als kunstvorm, commercieel middel en hobby.

Er zijn veel overeenkomsten met portret- en landschapsfotografie. Je portretteert in feit de gebouwen en legt hun karakter bloot of je toont het gebouw in z’n bredere context. Een sterke compositie, een doordacht perspectief en een weloverwogen belichting zijn belangrijk om de foto’s goed uit de verf te laten komen.

De beste fotomomenten zijn aan het begin en einde van de dag. Het vroege en late zonlicht geven zelfs het meest koude en strakke gebouw een warme uitstraling. Het licht is bovendien zacht en het contrast tussen door de zon beschenen gedeelten van het gebouw en de schaduwen is veel kleiner dan midden op de dag. En dat levert minder uitgebeten hooglichten of schaduwen zonder doortekening op. De foto’s vertonen dus meer detail.