Portretfotografie

Er zijn drie ‘soorten’ portretfoto’s, namelijk:

  • Totaalbeeld (in Engels full body photo genoemd): de persoon is van top tot teen in beeld
  • Halfbeeld (in het Engels half body photo genoemd): de persoon is tot zijn middel/navel in beeld gebracht, onder de middel/navel is uitgesneden.
  • Close-up (in het Engels ook wel head shot genoemd): het hoofd van de persoon vult grotendeels de foto, eventueel met nog een stukje van de nek/schouders zichtbaar.

Ik ben zelf erg fan van de Engelse taal en vind de termen als full body photo in het Engels ook prima in de oren klinken, maar ik kan begrijpen dat sommigen een ander beeld hebben bij bijvoorbeeld head shot. Weet in ieder geval dat ik de termen in het Engels niet zelf heb bedacht 😉 Door de uitsnede bewust te kiezen, bepaal je als fotograaf waar je de aandacht op wilt leggen. Het totaalbeeld verwerkt meestal meer van de omgeving in de foto, waarbij een close-up juist de focus legt op de gezichtsuitdrukking.  Vanzelfsprekend zijn er nog verschillende tussenvormen te kiezen bij deze uitsneden,  maar zorg er wel voor dat je iemand niet raar ‘afsnijdt’, zoals een totaalbeeld waarbij alleen de voeten eraf gelaten zijn.

Totaal / Full body

De variatiemogelijkheden voor kinderfotografie en portretfotografie zijn nagenoeg gelijk, maar in dit artikel staan wel iets meer kinderportretten dan van volwassenen. De reden is heel simpel; ik werkte jarenlang als kinderfotograaf. Maar onthoud dus dat eigenlijk alle tips wel voor kids als grown-ups gelden.

Totaal / Full body

Totaal / Full body

Half-totaal / half body

Half-totaal / half body

Close-up

Close-up / Head shot